Skoči na glavno vsebino
Select Page

Študijsko informiranje

Dejavnosti karierne orientacije za dijake 4. letnika

 

  1. Individualno svetovanje bo potekalo v novembru, decembru in januarju v pisarni šolske svetovalne službe po seznamu, kamor se predhodno vpišete. Pravico imate do enega svetovalnega individualnega razgovora v času pouka  (razen ko poteka pisno ali napovedano ustno ocenjevanje). Za dodatne razgovore se dogovarjamo izven vašega pouka. Če se le da, poiščite termine, ko nimate pouka. Ne odlašajte …
  2. V tem obdobju boste lahko s pomočjo računalniškega programa Kam in kako ter TŠIopravili test svojih poklicnih interesov(rezultat v obliki izpisa najprimernejših poklicev oziroma študijskih področij), pregledovali bazo natančnih opisov poklicev, ogledali si bomo spletne strani vpisne službe (elektronski razpis, podatki o omejitvah, navodila za izračun točk in še kaj), spletne strani fakultet. Pridobili smo tudi dostop do dveh novih vprašalnikov v elektronski obliki, in sicer Vprašalnik težav pri kariernem odločanju in Vprašalnik stilov odločanja.
  3. Če bo tako kot lani v novembru potekal Virtualni karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja, boste o tem obveščeni preko e-pošte. Virtualni sejem za osnovnošolce in za srednješolce imata skupno vstopno stran: www.karierni-sejem.si. Gre za dva virtualna dogodka, ki se med seboj povezujeta na podlagi sodelovanja deležnikov s področja karierne orientacije in zaposlovanja mladih. Iz te vstopne strani bodo mladi, strokovni delavci šol in drugi obiskovalci vstopali v virtualni prostor kariernega sejma.
  4. Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo 19. in 20. januarja 2024 potekala sejemska prireditev Informativa. Predstavile se bodo številne fakultete, srednje šole in druge organizacije, povezane z izobraževanjem (tudi podatki o pridobivanju štipendij). Vstop je brezplačen. Več o dogodku: http://www.informativa.si
  5. Nov razpis za vpis na fakultete 2024/25 bo objavljen do konca januarja 2024. V okviru suplenc ali predhodnih ur vas bom seznanila z novostmi in s posebnostmi, ki jih prinaša razpis za vašo generacijo. Do objave novega razpisa si pri svetovanju tako kot vsako leto še pomagamo z lanskim razpisom. Univerza v Ljubljani je zagotovila, da ne bo spreminjala vpisnih pogojev.
  6. Informativna dnevabosta potekala 16. in 17. februarja 2024. Na razpolago so vsaj 3 termini: petek dopoldne, petek popoldne in sobota dopoldne, nekatere fakultete ponujajo še vmesne termine.  Pred odhodom na fakultete dobro razmislite, katerih predstavitev se boste udeležili, in čim bolje izkoristite ta dva dneva za pridobivanje informacij, primerjave in oblikovanje dobre odločitve o nadaljevanju izobraževanja. O tem, ali bodo predstavitve potekale v živo ali na daljavo, boste pravočasno obveščeni.
  7. Redno spremljajte šolsko e-pošto, kamor vam bom pošiljala aktualne informacije v zvezi s študijem, predstavitvami (spletne povezave), z morebitnim kariernim dnevom na šoli itd.
  8. Tako kot lani nam bodo verjetno tudi v tem šolskem letu bivši dijaki GESŠ predstavili nekatere študijske programe. Po predstavitvah bodo odgovarjali na vaša vprašanja.
  9. Rok za oddajo prve prijave na fakultete bo v marcu 2024. Postopek prijave bomo izvedli skupaj v računalniški učilnici, lahko pa se prijavite tudi sami z domačega računalnika. 
  10. Spremljajte objave na oglasni deski poleg učilnice 8: stanje prijav, omejitve, minimumi točk.

 

Pripravila: Tina Pušnik, šolska svetovalna delavka

Vse informacije na temo vpisa lahko dobite v šolski svetovalni službi v času uradnih ur.


Test študijskih interesov

Nadaljnje izobraževanje ali zaposlitev 2017

EVŠ – spletni portal

(Ogledano 283 krat, 1 danes)
Dostopnost