Skoči na glavno vsebino
Select Page

Fizika

Predmet poučuje:

  • Petra Zelenšek, prof. fizike

Fizika spada med najbolj eksaktne naravoslovne znanosti. Hkrati fizikalni pojavi, predstavljajo danes najnatančnejše in najbolj izdelano področje znanosti. Jezik fizike je matematika.

 

FIZIKA V SREDNJI  ŠOLI:

V srednji šoli je program fizike porazdeljen preko štirih letnikov. V prvem, drugem in tretjem letniku sta na teden dve uri. V četrtem letniku je fizika izbirni predmet. Poučuje se 4 ure na teden.

Pri fiziki na naši šoli se trudimo dijake s pomočjo ekperimentov in zanimivih dejstev popeljati skozi srednješolske vsebine. Dijakom omogočamo izbor raznolikih tekmovanj in priprave na njih:

  • TEKMOVANJE IZ NARAVOSLOVJA (FIZ, KEM, BIO)
  • TEKMOVANJE IZ ASTRONOMIJE ZA DOMINKOVO PRIZNANJE,
  • TEKMOVANJE IZ FIZIKE ZA STEFANOVO PRIZNANJE,
  • TEKMOVANJE IZ FIZIKE,  ČMRLJ ZA 1. LETNIKE.

UPORABNOST FIZIKE:

Fizika na žalost med ljudmi ni najbolj priljubljena. Vzrok je predvsem v tem, da od človeka zahteva precejšno mero samodiscipline in poglobljenega študija. Hkrati je lahko relativno zapletena in težka. Vendar pa je kot temeljna naravoslovna znanost zelo pomembna. Matematično-fizikalna modeliranja se dandanes pojavljajo povsod: v naravoslovju (biofizika, fizikalna bilogija, biokemija, fizikalna kemija, strukturna geologija, meteorologija…) ter v družboslovnih znanostih (psihologija, sociologija, ekonomija…). Znanje matematike in fizike zato v moderni in razviti družbi postaja vse bolj zaželjeno, koristno in cenjeno.

 

 

(Ogledano 873 krat, 1 danes)
Dostopnost