Skoči na glavno vsebino
Select Page

Po dveh letih epidemije je letos ponovno potekala izmenjava GESŠ Trbovlje z Gimnazijo Scheinfeld iz Nemčije. V vseh 28. letih se je izmenjave udeležilo že 1297 dijakov.

Petnajst dijakov 2. letnika splošne gimnazije se je v nedeljo, 5. 3. 2023, odpravilo na prvi del izmenjave, ki se je odvijala na Bavarskem v mestu Scheinfeld. Deseturno potovanje z avtobusom se je končalo pozno popoldne, ko so nas radovedno pričakali nemški partnerji in njihove družine. V času enotedenske izmenjave so naši dijaki spoznali na novo zgrajeno stavbo gimnazije, ki jo je predstavil ravnatelj gimnazije Wolfram Schröttel, seznanili so se z nemškim šolskim sistemom, bili so na sprejemu pri županu mesta. Dijaki so pridno nadgrajevali svoje znanje nemščine, raziskovali staro mestno jedro in se z nemškimi dijaki uspešno pomerili v športnih aktivnostih. Pri različnih urah pouka, ki so jih pripravili nemški učitelji, so pridno nadgrajevali znanje nemščine in tudi svoje pevske ter umetniške sposobnosti. Poleg kulinaričnih dobrot so dijaki spoznavali tudi kulturne in geografske značilnosti frankovske pokrajine. Pobližje so si ogledali dve mesti, najprej Würzburg, njegovo prekrasno rezidenco in trdnjavo Marienberg in naslednji dan še Rothenburg ob der Tauber. V srednjeveškem mestecu so si ogledali muzej mučilnih naprav in cerkev Sv. Jakoba, ki je ena od postojank romarjev na Jakobovi poti v Španijo. Na cerkvi Sv. Duha so našli spominsko tablo, posvečeno našemu Primožu Trubarju, ki je v času svojega službovanja ravno tu napisal prvi slovenski knjigi –  Abecednik in Katekizem.

Zadnji dan je bil v znamenju priprav na zaključno prireditev, kjer smo pred odhodom našim gostiteljem predstavili, kaj vse smo v enem tednu v Nemčiji doživeli, in zapeli »und wenn ich geh« … Slovo je bilo težko, vendar že v novem pričakovanju, saj se aprila zopet snidemo – nemški partnerji nas obiščejo v Trbovljah.

Alenka Arh Šmuc, prof.,

mentorica izmenjave

(Ogledano 55 krat, 1 danes)
Dostopnost