Skoči na glavno vsebino
Select Page

»Ali ste vedeli, da je Jurij Zrnec, znan po svojih vlogah dr. Muca v serijah ‘NMK’ in Ljubota v ‘Ja, chefu’, zbolel za depresijo? Ni nujno, da so ljudje, ki se smejejo navzven, srečni tudi navznoter,« je današnjo delavnico pričela bivša dijakinja naše šole, Tjaša Konrad, študentka medicine in članica projekta V odsevu.

V sklopu rednega pouka psihologije nižjih letnikov je izvedla delavnico omenjenega projekta na temo destigmatizacije duševnih motenj. Spregovorila je o različnih duševnih motnjah, kot so depresija, anksiozne motnje, motnje prehranjevanja, bipolarna motnja, samomorilnost in samopoškodovanje. Dijakom je na listkih pokazala izjave njihovih vrstnikov, ki so bili pripravljeni podeliti lastne misli, ki jih prevevajo tekom hospitalizacije na oddelku za otroško in mladostniško psihiatrijo. Z delavnico je dijake želela ozavestiti o tem, da bi morala družba vzpostaviti enak odnos do duševnih motenj, kot jih imamo do ostalih fizičnih bolezni. »Če koga boli zob, si zlomi nogo ali pa če ima atopijski dermatitis, bo to brez zadržkov povedal sošolcem, če pa nekdo zboli za depresijo, pa bo o tem molčal ali povedal redkokomu,« je opisala dijakom.

S tem je Tjaša pomagala k višji ozaveščenosti o duševnem zdravju pri naših dijakih. Dijakinje in dijake je pozvala, da lahko sledijo projektoma V odsevu (@in_reflection_) in Serotonin (@projekt_serotonin).

Nejc Ašič, prof. psihologije

(Ogledano 41 krat, 1 danes)
Dostopnost