Skoči na glavno vsebino
Select Page

Dijakinje in dijaki Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje, bodoči ekonomski tehniki, so se že četrto leto odpravili na praktično usposabljanje pri delodajalcu (PUD) v tujini v sklopu projekta Erasmus +/ Mobilnost, po enoletnem premoru zaradi epidemije letos ponovno v Brago na Portugalsko. Njihovo usposabljanje je potekalo tri tedne, in sicer med 18. oktobrom in 5. novembrom 2021. Spremljali sva jih profesorici Aleksandra Jurman in Katarina Bola Zupančič.

Pred odhodom smo profesorji, ki smo že bili na mobilnosti, v šoli izvedli priprave (orientacijske, psihološke, kulturne), naša glavna koordinatorica in partnerica v projektu Denise Vodopivec pa je bila gostja na skupnem sestanku z dijaki in starši in jim je podrobno predstavila, kako bosta potekali bivanje in usposabljanje v Bragi.

 Dijakinja 4. letnika, Alja Drnovšek, je bila med kandidati že lansko šolsko leto, a žal projekt zaradi aktualne situacije (covid-19) ni bil realiziran. Zato je bila letos toliko bolj vesela, ko je končno prestopila prag računovodskega podjetja v Bragi. Ko je bil k sodelovanju povabljen njen sošolec Domen Urh Kovač, je sprva okleval, zdaj pa je zelo zadovoljen, da ni izpustil te izjemne priložnosti.

Na prakso so se odpravile tudi štiri dijakinje 2. letnika, Tina Šikovec, Lara Bigman, Elma Pjević ter Patricija Juvančič. Možnost prakse v tujini so sprejele z velikim veseljem, predvsem pa vse skupaj doživele kot izstop iz cone ugodja ter izziv soočanja z neznanim in prilagajanja novemu okolju, kulturi, jeziku.

Tretješolci Luka Brunček, Anja Kos, Eva Majcen, Aleksandar Mudrinić, Vid Prosenc, Hana Ribič in Pia Žagar pa so poleg že navedenih izzivov  izkoristili priložnost, da spoznajo podobnosti in razlike med življenjem in delom doma oz. v tujini (junija so namreč opravljali PUD pri naših delodajalcih) ter kakšne prednosti prinašajo poznavanje tujega jezika, obvladovanje različnih računalniških orodij in telefonskih aplikacij, predvsem pa uporaba znanj in veščin s področja ekonomije v praksi.

Poleg novih delovnih izkušenj so dijaki pridobili veliko informacij o  Portugalski, saj so med vikendi obiskovali znana kulturna in zgodovinska središča (npr. Sameiro, Porto, Guimaraes, Lizbona) ter sklenili nova poznanstva z dijaki iz različnih evropskih držav, ki so prav tako opravljali PUD v Bragi.

Pomembna izkušnja je bilo tudi vodenje osebnih financ oz. ravnanje z žepnino. Dijaki so bili že pri strokovnih predmetih v šoli teoretično seznanjeni s tem področjem.

Po vrnitvi ugotavljajo, da so z denarjem že po nekaj dneh ravnali bolj odgovorno in racionalno kot v svojem domačem okolju, saj doma za večino stroškov poskrbijo starši. Doma so se pogovorili o namenski porabi žepnine, o tveganju pri dvigovanju denarja na bankomatu (provizije, izguba bančne kartice …), naredili so si tudi finančni načrt, kako bodo porabili denar, in se ga poskušali držati. Svoje finance so vodili s pomočjo aplikacije Toshl (https://toshl.com/sl/).

Z izkušnjo praktičnega usposabljanja pri delodajalcu v tujini so vsi naredili res velik korak v svet odraslosti, ki ga potrjuje tudi prejem Europassa – potrdila o opravljeni mobilnosti.

Nekaj utrinkov o novih doživetjih dijakov lahko preberete tudi v prispevkih za revijo »Moje finance« na spletu na povezavah:

https://mojefinance.finance.si/8982222/%28izkusnje-iz-tujine%29-Trinajst-dijakov-na-tritedenski-delovni-praksi-v-tujini-2-del?src=XNASLZAD&fbclid=IwAR1IjN1EtYeH1toklGqbzFWulS5dHfTaQqaiCoYtzVw9VnUAPBhC6qUfqlM

in

https://mojefinance.finance.si/8981739/%28izkusnje-iz-tujine%29-Trinajst-dijakov-na-tritedenski-delovni-praksi-v-tujini?src=XNASLZAD&fbclid=IwAR1tO45OEX6tz9Ur2cy7NvHiXlTitX2b9BOUEntHrHHQ00V_KXvdKfR2pGk

 

Aleksandra Jurman, koordinatorica projekta Erasmus+/Mobilnost

 

 

(Ogledano 83 krat, 1 danes)
Dostopnost