Skoči na glavno vsebino
Select Page

23. aprila obeležujemo svetovni dan knjige. To je dan, ko praznujemo pisatelji, ilustratorji, knjižničarji, bralci in vsi, ki imamo radi knjige. Dan je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine.

UNESCO je prvič razglasil 23. april za svetovni dan knjige leta 1995 in s tem datumom opozoril, da je to dan mnogih literarnih obletnic:  rodili ali umrli so številni svetovno znani literarni ustvarjalci: Miguel de Cervantes , William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, Rupert Broke, William Wordsworth, Maurice Druon in Vladimir Nabokov.

UNESCO vsako leto razglasi tudi svetovno prestolnico knjige.  Slovenija in njeno glavno mesto Ljubljana si je ta naziv pridobila za leto 2010, letos pa ta naziv pripada Tbilisiju iz Gruzije.

Naj bo letošnji praznik povod, da boste v roke prijeli knjigo, ki vas že nekaj časa kliče s knjižne police. Da se boste potopili v vrstice doživljajev in občutenj glavnih junakov ter spoznali nek nov svet. Da boste s pomočjo knjižnih strani pobegnili od vsakdanjih tegob in našli užitek v branju.

Urška Cilenšek, knjižničarka

(Ogledano 11 krat, 1 danes)
Dostopnost