Skoči na glavno vsebino
Select Page

Zgodovina strani

Spletno mesto gess.si ima dolgo tradicijo v lokalnem in tudi širšem okolju.

Začetki spletne strani

 • 1995 (poletje) – Po tem, ko smo obiskali Poletno šolo računalništva v Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani, so nastale naše prve spletne strani.
 • 1995 (jesen) –  Začeli smo z učenjem HTML jezika in z razvojem prve gimnazijske spletne strani pod delovnim naslovom “Hiša strahov”.
 • 1996 (april) – Dokončali smo stran in jo objavili na spletnem strežniku FER-a. S tem dejanjem smo postali prva organizacija iz Zasavja, ki je objavila svojo spletno stran na medmrežju.
 • 1997 – Postavili smo lasten spletni strežnik, na katerega smo preselili “Hišo strahov”. Žal takrat še nismo imeli stalnega dostopa do medmrežja, zato smo se odločili, da razvijemo Intranet Feniks. Zaradi navdušenja nad novimi možnostmi smo izpeljali še temeljito prenovo gimnazijske spletne strani. Projekt prenove smo poimenovali “Mesečina”.
 • 1997 (maj) – Predstavili smo se na III. kongresu računalništva. Naše tri raziskovalne naloge so se uvrstile med pet nominirancev. Istega leta smo na INFOS predstavljaji projekt Plamenske reakcije.
 • 1998 (pomlad) – Dobili smo ISDN ruter in stalni distop do interneta.
 • 1998 (poletje) – Izbrani smo bili za projekt izgradnje šolskega računalniškega omrežja in počitnice smo tako preživeli pred zasloni, nadzirali in sodelovali pri izdelavi.
 • 1998 (september) – Po zaključenem delu smo dobili priklop v medmrežje preko najetega voda.
 • 1998 (december) – V Trbovljah smo dobili otoček IntROnet in ga postavili v trgovini HITMARKET. Otoček sta otvorila takrat novoizvoljeni župan Trbovelj, Ladislav Žiga Žgajnar, in prestavnik Ministrstva za šolstvo RS, Tomaž Skulj. Ob otvoritvi smo za nagrado prejeli CD Writer ali, ljubkovalno, “pekač”. Ob organizaciji so nam nesebično pomagali RSH z računalniki, Telekom z ISDN linijo in seveda trgovke HITMARKETA, ki so nam odstopile prostor ter nas “zalagale” s sendviči.
 • 1999 (pomlad) – Sodelovali smo na Dnevih slovenskega izobraževanja v Ljubljani in na Gimnazijadi v Novi Gorici. V slovenskem prostoru smo se začeli uveljavljati kot dobri oblikovalci spletnih strani. Uveljavljali smo svoj slog: “Preprosto je lepo!” Prejeli smo tudi nagrado za najboljšo predstavitev projektov Odprte šole na medmrežju, naša stran pa je bila proglašena za uradno stran Gimnazijade.
 • 1999 – Naši člani so izdelali tudi spletno stran Vrtca Trbovlje. Organizirali smo tekmovanje v izdelovanju spletnih strani.
 • 2000 – In še milenijsko šolsko leto, ko smo zopet temeljito prenovili spletno stran šole, ki je dobila naslov Promised Land. Vodstvo šole smo proglasili za Jastrebe, dijake za Krte, profesorje za Sove in starše, ljubkovalno, za Kmete. GOBECNEWS smo spremenili v prvi gimnazijski elektronski časopis. Razvili smo tudi programe, ki so nam omogočali avtomatsko generiranje HTML dokumentov.

 

Večja prenova 2008

Leta 2008 smo s prenovo spletne strani in uvedbo spletnih učilnic prvič postali zelo dinamični.

Pri obnovi je sodelovala precej velika ekipa ljudi, ki je skupaj ustvarila spletno mesto v tehnološkem, oblikovnem in vsebinskem pogledu. Pri tehniki sta sodelovala sistemski tehnik Marko Zaletel, brez katerega še danes ne bi bilo strežnikov, ki poganjajo gess.si, in Klemen Bratec, ki je skrbel za XHTML validacijo in s svojim izjemnim znanjem javascript kode obilo pripomogel k nekaterim storitvam na tem spletnem mestu. Oba sta se zelo potrudila z informacijskim podsistemom za aktualne vsebine (urniki, suplence, govorilne ure, itd.). Oblika je nastala pod miško Tadeja Žlaka, ki je pripravil osnovni vmesnik in ga prilagodil CMS ogrodju. Vsebine so večinoma pripravili profesorji v šoli, veliko truda pa je s samim vnosom vložil Miha Biruš, ki je poskrbel, da so vsebine našle svoje mesto na spletni strani.

Povezava do stare spletne strani

Večja prenova 2016

V začetku leta 2016, ob 20-letnici spletne strani, je ta ponovno doživela “popolno preobrazbo”. S pomočjo nekdanjih dijakinj in dijakov smo se z novo podobo in odzivno spletno stranjo “preselili na mobile”. Stari Drupal CMS smo zamenjali za novega, narejenega po meri.

Naj bodo vsi podvigi naših ITjevcev hkrati tudi v spomin pokojnemu profesorju Marjanu Kozjeku – nekateri smo morda prvič resno razmislili o binarnem sistemu ravno v prvem letniku, pri urah informatike.

 

(Ogledano 327 krat, 1 danes)
Dostopnost