Skoči na glavno vsebino
Select Page

Izobraževalni dan na Banki Slovenije

 

Dijaki 4. e so se v ponedeljek, 15. januarja 2024, udeležili izobraževalnega dne na Banki Slovenije.  

Izobraževalni dan je potekal v zanimivem in sproščenem vzdušju.

V prvem delu so dijakom na preprost in zanimiv način predstavili delovanje Banke Slovenije. Pri tem so aktivno sodelovali tudi dijaki in s pomočjo posebne aplikacije na mobilnih telefonih odgovarjali na vprašanja. Nekatera vprašanja so bila zastavljena tako, da so morali pokazati splošno razgledanost glede bančnega poslovanja, pri drugih vprašanjih pa so pokazali svoje strokovno znanje s področja delovanja Banke Slovenije in Evropske centralne banke ter poznavanja Evrosistema. Najboljši dijak je za nagrado prejel spominski zlatnik, ki ga je izdala Banka Slovenije.

V drugem delu so dijaki spoznali plačilne sisteme, ki veljajo v Evrosistemu. Velika pozornost je bila namenjena digitalnemu evru. Digitalni evro bo digitalna oblika gotovine, ki jo bo izdala centralna banka in bo na voljo vsem ljudem na evroobmočju. Digitalni evro bo obstajal skupaj z bankovci in kovanci ter bo ljudem na voljo kot dodatna izbira med različnimi načini plačevanja verjetno že prihodnje leto.

V tretjem delu so si dijaki ogledali Muzej Banke Slovenije. Spoznali so denar v  Republiki Sloveniji. Od 8. oktobra 1991 do 31. decembra 2006 je bila denarna enota  tolar. Ker oktobra 1991 tolarski bankovci še niso bili natisnjeni, smo najprej uporabljali vrednostne bone. Od 1. januarja 2007 je v Sloveniji zakonito plačilno sredstvo evro. Tolarje smo lahko zamenjali v evre po menjalnem tečaju 239,640 tolarjev (SIT) za 1 evro (€).

Ob koncu obiska so dijaki prejeli za darilo denarnico za kovance Banke Slovenije.

Spremljevalca sva bila Stanko Miklič in Tina Urek.

 

Stanko Miklič

(Ogledano 87 krat, 1 danes)
Dostopnost