Skoči na glavno vsebino
Select Page

MOBILNOST 2023 V VALENCIJI V ŠPANIJI

Deset dijakov programa ekonomski tehnik z GESŠ Trbovlje je svoje praktično usposabljanje pri delodajalcu opravljalo v tujini, natančneje v španski Valenciji.

Že peto leto namreč šola sodeluje v projektu Erasmus+/MOBILNOST in tako dijakom, ki se prijavijo na projekt in pridejo v ožji izbor, omogoči pridobivanje novih izkušenj, znanj, veščin in kompetenc v tujini.

Tudi letošnja mobilnost je potekala tri tedne, in sicer med 22. 10 in 11. 11. 2023, dijake pa sva spremljali profesorici Anja Kravogel, učiteljica strokovnih predmetov, in Aleksandra Jurman, koordinatorica projekta.

Sedem dijakov iz 3. letnika in 4. letnika Anja Matko, Klavdija Delpin, Lejla Dukić, Gabrijela Brlogar Cesar, Nik Kreča, Erik Gombač ter Klara Sirk, ki so se prvič prijavili na projekt,  in tri dijakinje, ki so že izkusile prakso v tujini, Lara Bigman, Elma Pjević ter Tina Šikovec so novo izkušnjo sprejeli z velikim veseljem, morda nekateri na začetku tudi s kančkom strahu pred novimi izzivi, kot je polet z letalom, uporaba tujega jezika v vsakdanjem sporazumevanju (predvsem angleščine, malo španščine, včasih pa je prav prišel tudi Googlov prevajalnik 😉) in bivati na tujem, stran od svoje družine, kar tri tedne.

Pred odhodom v Španijo smo izvedli priprave (orientacijske, kulturne in jezikovne) v sodelovanju z Zasavsko ljudsko univerzo, ki je v Trbovljah, malo pred našim odhodom, gostila dve španski učiteljici (prav tako preko projekta Erasmus+), in z našo partnerico v projektu go. Denis Vodopivec, ki je dijakom in njihovim staršem na skupnem srečanju predstavila, kako bosta potekali bivanje in usposabljanje pri delodajalcih v Valenciji.

Poleg novih delovnih izkušenj so dijaki izvedeli veliko novega in zanimivega o Valenciji, tretjem največjem španskem mestu ob obali Sredozemskega morja in z okoli 800.000 prebivalci, spoznavali način življenja, zgodovino in kulturo regije, uživali med ogledi znamenitosti, kot so Oceanografic, Biopark, Muzej znanosti in umetnosti, park Turia (nekoč struga reke Turie, danes pa zanimiv športno-rekreacijski park) ter zgodovinski deli starega mestnega jedra, izkusili špansko kulinariko, se družili med seboj in s sovrstniki iz domžalske ter koprske srednje šole, in tako pridobili neprecenljive izkušnje za življenje.

 

Aleksandra Jurman, koordinatorica projekta Erasmus+

                               »ERASMUS+ NI MUS, JE PA EN VELIK PLUS!«

(Ogledano 119 krat, 1 danes)
Dostopnost