Vpis, izpis, prepis

Vpis v srednjo šolo

Vpis v srednjo šolo poteka skladno s Pravilnikom o vpisu v srednje šole. Učenci zaključnih razredov v januarju dobijo Razpis za vpis v srednjo šolo, v katerem je objavljano število prostih mest, vpisni pogoji, roki in postopek vpisa. V febuarju srednje šole organizirajo informativni dan, v začetku marca se učenci prijavijo v srednješolske programe. Po objavi stanja prijav imajo nekaj dni časa za morebitni prenos prijav. V primeru, da srednješolski izobraževalni program nima omejitve vpisa, so sprejeti vsi učenci, ki izpolnjujejo pogoje. V primeru omejitve vpisa pa poteka vpis v dveh krogih, in sicer se v 1. krogu zapolni 90 % vpisnih mest. V 2. krogu kandidirajo nesprejeti učenci na preostanek mest, lahko pa se preusmerijo tudi v druge šole, ki še imajo prosta mesta. Pri sprejemu učencev se upoštevajo ocene obveznih predmetov zadnjih treh razredov.

 

Izpis

Dijak, ki se odloči za izpis, opravi razgovor (ali več razgovorov) s strokovnimi delavci šole (razrednik, drugi učitelji, šolska svetovalna služba). V postopku sodelujejo starši, ki odločitev potrdijo s svojim podpisom. Z izpisom dijak izgubi status (dijaka).

 

Prepis

Dijak, ki želi zamenjati izobraževalni program, naj se o svoji nameri posvetuje s starši in šolsko svetovalno službo. Pridobi naj informacije o tem, ali so v izobraževalnem programu, kamor se želi vključiti, še prosta mesta, in kakšne pogoje mora izpolniti ob prepisu (npr. diferencialni izpiti). V šolo, kamor se želi prepisati, naj naslovi pisno prošnjo z dokazili. O primernem času za prestop (med šolskim letom, ob začetku šolskega leta) naj se posvetuje s strokovnimi delavci šole, kamor se želi vključiti.

Spletno mesto uporablja piškotke (več o piškotkih)
Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.
x