Novice

Mednarodna izmenjava Kakanj

05.11.2019, Maruša Stoklasa Drečnik

Na pobudo Slovenskega združenja meščanov Jožef Špringer Kakanj, predvsem njene predsednice Davorke Drijenčić-Špringer, ki ima svoje korenine tudi v Trbovljah, smo v lanskem šolskem letu začeli z mednarodno izmenjavo. V mesecu marcu smo tako gostili dijake (in njihove učitelje) Gimnazije Muhsin Ruzvić Kakanj, ki prostovoljno obiskujejo pouk slovenščine, sodelujejo pri slovenskem orkestru. Konec oktobra pa je skupina 11 dijakov in treh spremljevalcev obisk vrnila, pridružili pa so se nam tudi člani Rudarskega, muzejskega in etnološkega društva Perkmandeljc Trbovlje, ki so obiskali rudnik, bili na sprejemu pri županu, veleposlanici …

Ob prihodu smo bili ganjeni nad dobrodošlico, ki so nam jo pripravili člani slovenskega združenja. Nato smo se poklonili rudarjem pri njihovem spomeniku, si ogledali muzej in bili očarani nad Kraljevo Sutjesko. Naslednji dan je bil namenjen obisku župana in gimnazije. Naši dijaki so imeli predstavitev Trbovelj nekoč in danes, krajši film, ples, nato pa so sodelovali še na okrogli mizi Kaj nas povezuje. Popoldne smo obiskali Sarajevo in bili na sprejemu pri slovenski veleposlanici, večer pa je bil namenjen druženju s člani slovenskega združenja, z učitelji gimnazije, dijaki. Tridnevno sodelovanje  smo zaključili v soboto, ko smo si na Visokem ogledali še park Ravne 2.

In kako naprej? Izmenjava se bo vsekakor nadaljevala, saj je ostalo še veliko neraziskanega, kar nas povezuje, neodkritega. In kaj nas povezuje? Jezik, glasba, kultura, šport, rudarstvo, predvsem pa prijateljstvo, srčnost, toplina.

 

Maruša Stoklasa Drečnik

 

RAZISKOVANJE PORTA

04.11.2019, Maruša Stoklasa Drečnik

V soboto, 2. 11. 2019 smo se »Portugalčki« GESŠ Trbovlje, programa ekonomski tehnik, ki v Bragi opravljamo praktično usposabljanje z delom, z vodičem in našo profesorico Polono Arbajter Očko ter ostalimi skupinami Erasmus+, odpravili v drugo največje mesto na Portugalskem, in sicer v Porto.

Po malo več kot enourni vožnji z vlakom smo prispeli na železniško postajo São Bento, ki je razglašena kot Unescova svetovna dediščina. Na stenah in na stropu smo si ogledovali ploščice, na katerih so naslikani prizori iz vsakdanjega življenje in portugalskih bitk. Naša pot se je z železniške postaje začela proti Trgu svobode, kjer stoji kip osemindvajsetega kralja Portugalske – D. Pedra IV. Tu smo naredili tudi skupinsko fotografijo, na kateri smo tri slovenske skupine Erasmus+, s katerimi smo tekom bivanja navezali stike in se spoprijateljili. Sprehodili smo se tudi mimo znane knjižnice Livraria Lello, ki naj bi bila navdih pisateljici J. K. Rowling za knjige o Harryju Potterju. Po ogledu mesta smo imeli kosilo v restavraciji Barris Do Douro.

Mesto Porto pa ni znano le po svoji lepoti, ampak tudi po portovcu, vinu,  ki so ga v lesenih čolnih prevažali po Duoro – reki, po kateri smo se po kosilu imeli možnost peljati s čolnom. Med samo plovbo smo si ogledali vseh šest mostov v mestu. Po vožnji pa smo imeli tudi degustacijo in možnost nakupa spominkov za naše starše. Mi že komaj čakamo, da jim skočimo v objem!

Kmalu je napočil čas, da smo se z vlakom vrnili nazaj v Brago in se počasi odpravili na večerjo v bližnji hotel Basic. Preživeli smo nepozabno Erasmus+ soboto.

 

Barbara Blatnik, 4. e,

GESŠ Trbovlje

Forum - Kako tehnologija spreminja Zasavje

21.10.2019, Maruša Stoklasa Drečnik

 

V petek, 18. oktobra 2019, smo v Katapultu predstavili inovativno partnerstvo z DDT in GESŠ Trbovlje. Pripravili smo okolju prijazno in z visoko tehnologijo opremljeno prikolico, ki je doživela  premiero na novomedijskem festivalu Speculum Artium.

Petkov osrednji dogodek je bila okrogla miza z naslovom Kako tehnologija spreminja Zasavje. Sodelovali so predstavnik podjetja  DEWEsoft, predstavnik iz Steklarne Hrastnik, predstavnik iz RRA Zasavje ter Lana Medvešek in Tia Bizjak Holc – dijakinji GESŠ Trbovlje. Skupaj smo iskali rešitve, kako lahko okoljsko osveščena podjetja prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja v regiji.

 

Katarina Bola Zupančič, prof.

Spletno mesto uporablja piškotke (več o piškotkih)
Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.
x