RAZISKOVANJE PORTA

04.11.2019, Maruša Stoklasa Drečnik

V soboto, 2. 11. 2019 smo se »Portugalčki« GESŠ Trbovlje, programa ekonomski tehnik, ki v Bragi opravljamo praktično usposabljanje z delom, z vodičem in našo profesorico Polono Arbajter Očko ter ostalimi skupinami Erasmus+, odpravili v drugo največje mesto na Portugalskem, in sicer v Porto.

Po malo več kot enourni vožnji z vlakom smo prispeli na železniško postajo São Bento, ki je razglašena kot Unescova svetovna dediščina. Na stenah in na stropu smo si ogledovali ploščice, na katerih so naslikani prizori iz vsakdanjega življenje in portugalskih bitk. Naša pot se je z železniške postaje začela proti Trgu svobode, kjer stoji kip osemindvajsetega kralja Portugalske – D. Pedra IV. Tu smo naredili tudi skupinsko fotografijo, na kateri smo tri slovenske skupine Erasmus+, s katerimi smo tekom bivanja navezali stike in se spoprijateljili. Sprehodili smo se tudi mimo znane knjižnice Livraria Lello, ki naj bi bila navdih pisateljici J. K. Rowling za knjige o Harryju Potterju. Po ogledu mesta smo imeli kosilo v restavraciji Barris Do Douro.

Mesto Porto pa ni znano le po svoji lepoti, ampak tudi po portovcu, vinu,  ki so ga v lesenih čolnih prevažali po Duoro – reki, po kateri smo se po kosilu imeli možnost peljati s čolnom. Med samo plovbo smo si ogledali vseh šest mostov v mestu. Po vožnji pa smo imeli tudi degustacijo in možnost nakupa spominkov za naše starše. Mi že komaj čakamo, da jim skočimo v objem!

Kmalu je napočil čas, da smo se z vlakom vrnili nazaj v Brago in se počasi odpravili na večerjo v bližnji hotel Basic. Preživeli smo nepozabno Erasmus+ soboto.

 

Barbara Blatnik, 4. e,

GESŠ Trbovlje

Spletno mesto uporablja piškotke (več o piškotkih)
Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.
x