PROSTOVOLJKE EVS SE RADE VRAČAJO V TRBOVLJE

23.02.2016, Maruša Stoklasa Drečnik

Že dolgo je znano, da smo v GESŠ Trbovlje zelo odprti za različna mednarodna sodelovanja. Med drugim delujemo tudi kot aktivna gostiteljska organizacija v projektu Evropska prostovoljna služba (European Voluntary Service – EVS), ki mladim ponuja možnost daljšega bivanja in dela v gostiteljski organizaciji v drugi državi. Akreditacijo mladinskih prostovoljskih organizacij, ki dokazuje našo sposobnost in pripravljenost za delovanje v tem evropskem projektu, smo pridobili že leta 2013. V postopkih prijave in izbire prostovoljcev izvrstno sodelujemo z Mladinskim centrom Trbovlje (MTC), kjer prostovoljci tudi bivajo. Izmed prijavljenih kandidatov izberemo tistega, ki izkazuje znanja in kompetence, ki jih lahko koristno uporabimo za nadgradnjo učnega procesa. Znanje tujega jezika, npr. nemščine, predstavlja učinkovito nadgradnjo učenja jezika, saj prostovoljca vključujemo v pouk nemščine oziroma v krožke tega tujega jezika kot naravnega govorca. Prostovoljci so vključeni tudi v druge šolske dejavnosti, dejavno pa sodelujejo tudi v aktivnostih MTC-ja.

V naši šoli od oktobra 2015 gostimo že četrto prostovoljko – Saro Weichlein. Pred tem so bile pri nas od februarja do avgusta 2013 – Theresia Knopp, od januarja do junija 2014 – Rima Bitar in od oktobra 2014 do junija 2015 – Marie Christin Rudde. Danes o izkušnji v Trbovljah in v naši šoli soglasno povedo, da je bilo delo pri nas odlična življenjska izkušnja, ki jim je dala veliko novega znanja, utrjevala samozavest in razvijala njihovo samostojnost; vse, kar mladi nujno potrebujejo v svetu odraslih, pri nadaljevanju študija in pri iskanju zaposlitve.

Naše prostovoljke se rade vračajo v Trbovlje. Rima in Marie kar ne moreta našteti vseh pozitivnih spoznanj o Sloveniji. Z veseljem sta s Saro izmenjali izkušnje in ji dale kup koristnih nasvetov.

Marjetka Kafel,

prof. nemščine in mentorica EVS v GESŠ Trbovlje

 

Spletno mesto uporablja piškotke (več o piškotkih)
Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.
x