HERMAN ZASAVSKI

05.04.2019, Maruša Stoklasa Drečnik
  • Herman C., 1, april 2019.jpeg

  • Herman C., april 2019.jpeg

  • Herman Zasavski, april 2019.jpg

V sredo, 3. aprila 2019, je prvo uprizoritev doživela predstava Herman Zasavski, samostojno delo dijaka Luke Mihajlika.

Luka je dijak 3. letnika splošne gimnazije GESŠ Trbovlje in zgodbo o Hermanu je napisal že v prejšnjem šolskem letu, ko jo je kot prispevek o našem lokalnem narečnem jeziku poslal na natečaj Vsaka vas ima svoj glas. Zgodba je bila zanimiva in zato sem mu kot mentorica predlagala, da bi jo prebrali tudi drugim dijakom naše šole, Luka pa se je odločil in pripovedko spremenil v scenarij za igro. Skupaj s sošolci in še z nekaterimi dijaki 2. letnika so začeli vaditi vloge ter se pripravljati na nastop.

V vlogi dedka, ki svoji vnukinji prebere celotno zgodbo, ter Patrika in Ane, v vlogah Hermana in Monike, ter preostale igralske zasedbe gledalcu na humoren način prikaže življenje v naših zasavskih krajih. Življenja v krajih, ki so obremenjeni z onesnaženim okoljem, s pohlepom in krivico, pa vendar je zaključek optimističen – dobro se z dobrim vrača. Herman, ki pride s hribov v našo trboveljsko dolino, se s svojo knjižno govorico in uglajenim obnašanjem očitno razlikuje od Trboveljčanov: Monike, Lidije in Viktorja. Stare zamere, ki sežejo še v čas njihovih staršev, se rešijo z glasbenim tekmovanjem. In kako bi lahko imeli glasbeno tekmovanje brez prave glasbe? Luka je poskrbel tudi za glasbeni vložek – valček so odigrali Luka, Lovro, Danijel in prof. Maja Lebar Kotar.

Dijaki so v predstavo vložili veliko truda in ponosno lahko trdim, da je bila predstava prijetna ter uspešna. Zato vse čestitke Luki in vsem, ki ste mu pomagali igro Herman Zasavski postaviti na oder.

 

Urška Cilenšek, mentorica

Spletno mesto uporablja piškotke (več o piškotkih)
Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.
x