Skoči na glavno vsebino
Select Page

V četrtek, 12. 5. 2022, smo se dijaki in profesorji, ki smo v letošnjem šolskem letu poučevali  ITS (interdisciplinarni sklop), odpravili na naravoslovno obarvano ekskurzijo v Ljubljano. 

Pot nas je najprej vodila na Inštitut Jožefa Stefana, kjer smo se razdelili v štiri skupine in si ogledali različne oddelke. Predstavili so nam naslednje teme: fiziko trdne snovi, teoretično fiziko, biotehnologijo, računalniške sisteme, umetno inteligenco … Dijaki so na različnih področjih v laboratorijih izvajali tudi zanimive poskuse.

Po končanem ogledu smo se odpeljali v Tehniški muzej Bistra, kjer smo si ogledali različne razstavljene zbirke. Za konec so nam demonstrirali še poskuse Nikole Tesle z naslovom Ukročena elektrika. Ogledali smo si poskuse s pomočjo influenčnega stroja, uporabili Van der Graafov generator, razložili delovanje trifaznega elektromotorja in ga tudi demonstrirali,  povedali nekaj o zgodovini elektrike in pomembnih izumiteljih, naredili zanimiv poskus s Coulombovim jajcem. Za zaključek pa smo v Faradayevo kletko zaprli dijaka in dijakinjo. Preživeli smo poučno, zabavno in lepo popoldne.

Profesorji predmeta ITS

 

(Ogledano 64 krat, 1 danes)
Dostopnost